Maria Torp

Vi ser billeder alle vegne. Vi ser verden i billeder, og bombarderes af visuelle indtryk hele tiden i en konstant strøm. Mange søger væk fra vores hektiske billedmættede verden, og ind på kunstmuseerne med en drøm om at finde kunstværker, som giver en oplevelse af nærhed og autenticitet. Vi snuser rundt, og søger efter noget som skal ”gribe os”. Hvad er det, som maleriet kan, som andre billeder vi ellers er omgivet af ikke tilbyder?

Et maleri er skabt af en person, med et ærinde. Ærindet kan være af håndværksmæssig art – ønsket om at omdanne maling på lærred til et visuelt udtryk. Nogle malere kan have en historie de ønsker at formidle eller en samtid, som de ønsker at kommentere. Malerier er forskellige. Et simpelt maleri kan have et enkelt ærinde – eksempelvis at være i en pæn farve og uden overraskelser fra gang til gang man ser på det. Et godt kunstværk har multiple ærinder, hvor eksempelvis håndværk, farve, streg, strøg, narrativ, referencer og samtid samles i en mesterlig enhed. Sådanne værker kan være umiddelbart tilgængelige, men de kan også være komplicerede at gå til. Det centrale er, at de indeholder mere end vi umiddelbart ser, og tilbyder os mere for hver gang vi giver os tid til at tage imod det. Værket har en agenda. Værkets agenda er det som maleriet vil os som beskuere. Værket er ikke noget vi skal ind og afkode. Det kommer til os, og udfolder sig for os, hvis vi giver os selv tid og maleriet opmærksomhed.

Maria Torps værker indeholder denne slags multiple lag. Ved første øjekast kan man umiddelbart aflæse at der er tale om et figurativt maleri. Vi ser ofte en person eller figur i en umiddelbart genkendelig situation. Men når man ser efter, vil der være overraskelser. Maria Torp kombinerer med håndværksmæssig præcision hendes figuration med surrealistiske elementer og et visuelt nærvær, kombineret med en intens energi. Motiverne forekommer umiddelbart genkendelige og billedskønne, men efterhånden som man lader værket åbne sig for ens sanser, kan man føle hvordan man som beskuer tilfredsstilles af den håndværksmæssige kunnen, farver og linjers dans, intensitet, motivernes narrative potentiale og den fornemmelse af samtidighed værkerne afspejler.

Det figurative maleri har opnået en fornyet interesse og status de senere år, og Maria Torp er en af de malere, som er med til at forny og udvikle feltet disse år.
Karen Grøn,
Museums Direktør, Trapholt, Danmark

C.V

MARIA TORP

Outside In, Gallery Christoffer Egelund, Copenhagen, DK

2008

Characterized, Gallery Christoffer Egelund, Copenhagen, DK

2011

VOLTA Art Fair, New York, US

2013

The Riddle, Gallery Christoffer Egelund, Copenhagen, DK

2014

Galerie Depardieu, Nice, France

2019

”Notater” / ”Notes”, Gallery Benoni, CPH, DK

2021

Enter Art Fair, Copenhagen, DK

2022

Shaping A Pattern, Solo exhibition, Trapholt Museum, DK

2024

Academic Studies

London College of Printing, UK

1998-1999

MFA, The Royal Danish Academy of Fine Arts, Copenhagen, DK

2000-2007